DOM POD LESOM x2

architektúra
INFO

Typ: štúdia, projekt

Autor: Oliver Špigúth, Tomáš Machník

Miesto: Martin, Slovensko

Termín: 09/2019

POPIS

Zadanie znelo jasne: 2 rovnaké rodinné domy, cca 250m2, dve podlažia, dvojgaráž, 3 obytné miestnosti, pracovňa, letná vs. zimná kuchyňa so sedením v kontakte s exteriérom ako súčasť domu. Umiestnenie na svahovitom pozemku na okraji lesa.  Prevýšenie sme využili a vytvorili podlažie čiastočne zapustené do terénneho zlomu. Výsledkom je dom s podzemným podlažím a nočnou zónou  orientovanou na juh v priamom kontakte s exteriérom. Nadzemné podlažie v úrovni terénu so vstupom, zázemím a dennou zónou s exteriérovou terasou. Sedlová strecha dennej zóny zo strany interiéru  je v štíte otvorená a vytvára priznaný vzdušný priestor. Pôdorysný tvar vychádza z požiadaviek na dispozíciu, prevádzku a slnečné zisky. Obytné miestnosti domu sú orientované na južnú stranu, aby získavali maximum slnečných ziskov  v zimnom období. Tienenie v letnom období zabezpečuje konzola terasy. Letné a zimné sedenie je v spodnom podlaží v kontakte so záhradou prístupné exteriérovým schodiskom s terasy dennej zóny. Fasáda je prevetrávaná v prevažnej miere ju tvorí vertikálny drevený obklad v kombinácii s omietkou.

'